ESTETSKA STOMATOLOGIJA

 

 

IZBJELJIVANJE ZUBA

 
Izbjeljivanje zuba je estetski postupak u stomatologiji kojim trenutna nijansa zuba postaje nekoliko nijansi svjetlija. Pri tom sredstva za izbjeljivanje ne oštećuju i ne utječu na caklinu, dentin i postojeća punjenja.
 
Rezultati izbjeljivanja su vrlo stabilni. Međutim, ovisno o načinu života pacijenta i njegovoj ishrani, izbjeljivanje će se možda morati povremeno ponavljati.
 
Česta nuspojava ovom postupku je preosjetljivost zuba koja nestaje po završetku izbjeljivanja. Međutim, Opalescence proizvodi dostupni su s PF desenzibilizirajućim sredstvima koja preosjetljivost svode na minimum, pozitivno djeluju u prevenciji karijesa, povećavaju mikrotvrdoću cakline i tako poboljšavaju cjelokupno zdravlje zuba.
 

 

DENTALNE LJUSKE (VENEERS)

 
Dentalne ljuske (veneers) posebni su vrlo tanki fiksnoprotetski nadomjesci koje se specijalnom tehnikom lijepi na zube (najčešće se radi o prednjim zubima). Zub se minimalno brusi, a preparacija je smještena samo u caklini.
 

 

KERAMIČKI INLAY, ONLAY, OVERLAY

 

Inlay, onlay i overlay keramički su umeci koji se izrađuju u laboratoriju na osnovi otiska prepariranog zuba. Cementiraju se posebnim kopozitnim cementima, a prednost im je izvrsna estetika i dugotrajnost. Izrađuju se kod velikih gubitaka zubne supstance ili kao zamjena velikih amalgamskih ispuna.